Gokken met de Fiscus?

Gokken met de fiscus?

Het WK-voetbal staat voor de deur en de voetbalpools schieten als paddenstoelen uit de grond. Grote kans dat u ook meedoet in een WK-pool. Laat in dat geval de fiscus er niet vandoor gaan met de pot. Dit kan door te zorgen dat de prijs onder de € 454 blijft.

Kansspel
Er is sprake van een kansspel als mensen de gelegenheid krijgen om prijzen te winnen bij een spel waarbij toeval of geluk bepaalt wie wint en bij een prijsvraag waarbij de kennis en/of vaardigheden van de deelnemers bepalen wie wint. Een voetbalpool behoort tot de eerste categorie.

Er is overigens sprake van een uitzondering als een kleine groep personen samen een kansspel speelt, zonder dat anderen mogen meespelen. In dat geval is geen sprake van ‘het gelegenheid geven tot deelname’ aan dat kansspel. De fiscus wordt dan buitenspel gezet en ontvangt geen kansspelbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld binnen een familie- of vriendenkring, maar ook voor een kleine groep collega’s.

Kansspelbelasting
De kans dat er belasting moet worden betaald over de winst van de voetbalpool is in de regel klein. Over prijzen met een waarde van € 454 of minder hoeft namelijk geen kansspelbelasting te worden betaald. Eerst wanneer de winnaar meer dan € 454 kan winnen, moet over de gehele waarde van de prijs 29% kansspelbelasting worden betaald. Hoe u de kansspelbelasting berekent, hangt af van wie deze belasting betaalt. Als de winnaar de kansspelbelasting zelf moet betalen moet de kansspelbelasting over de waarde van de prijs worden berekend. Als de organisator de kansspelbelasting voor zijn rekening neemt, moet de kansspelbelasting worden berekend door de waarde van de prijs te vermenigvuldigen met 100/71.

Kansspelautoriteit
Gelukkig lijkt het niet zo’n vaart te lopen met de jacht van de Belastingdienst op opbrengsten uit voetbalpools. Tijdens de startbijeenkomst van de Kansspelautoriteit gaf staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie destijds aan dat ‘prioriteiten voor de handhaving […] gericht zullen zijn op het aanpakken van grootschalige en/of bedrijfsmatig uitgevoerde illegale kansspelen.’ De Kansspelautoriteit maakt er dus geen werk van om belasting te heffen over een pool op bescheiden schaal, bijvoorbeeld voor de leden van een vereniging.